Enschede, Oldenzaalsestraat 700

€ 2.500.000,- k.k.

Landgoed “De IJzerhaar” is uitzonderlijk fraai gelegen aan de rand van het centrum van het dorp Lonneker ten noorden van Enschede.

Dit gebied tussen de steden Enschede, Hengelo en Oldenzaal vormt een gordel van zeer waardevolle natuurterreinen (o.a. Hof Espelo, Lonnekerberg, Boerskotten) en prachtige landgoederen en landhuizen (zoals ’t Amelink, ’t Pot, Stokhorst en Welna).
De fantastische ligging op korte afstand van grootstedelijke voorzieningen en op korte afstand gelegen naar de snelweg A1 (op slechts circa 8 km) kenmerken en benadrukken de ideale ligging van het landgoed “De IJzerhaar”.

Via een automatisch houten hekwerk met achterliggend oprijlaan betreedt u het landgoed dat een totale oppervlakte heeft van 5.26.25 ha.
Aan het eind van de geasfalteerde oprijlaan bereikt u het karakteristieke landhuis uit circa 1910 naar ontwerp van de architect Karel Muller in chaletstijl. Reeds in 1926 werd het object verbouwd naar een ontwerp van architect A.G. Beltman (Enschede) in opdracht van de industrieel I. Roozendaal. De veranda aan de achtergevel werd in 1950 toegevoegd. Het huis is op een terp gelegen binnen een landschappelijk aangelegde tuin. Deze tuin werd al in 1899 ontworpen door D. Wattez en bevat meerdere zichtlijnen van en naar het landhuis en op de Lonneker molen.
Het landhuis is een gemeentelijk monument.

Indeling landhuis.
Begane grond:

 • entree, vestibule, garderobekast en een meterkast
 • gang met toiletruimte, wastafel en een garderobekast
 • grote eetkeuken met open haard en dubbele terrasdeur
 • overdekte veranda met verwarmingselementen
 • achterdeur met meterkast
 • kelder (± 21 m³) met boiler
 • wijnkelder (± 57 m³)
 • grote living met parketvloer, open haard en een t.v. kamer (voorzien van en suite deuren) en een erker
 • jachtkamer/bibliotheek met dubbele tuindeuren naar terras

Fraaie trap naar 1e verdieping:

 • tussenkamer met houten vloer en een vaste kast alsmede bergruimte
 • toilet met bergruimte
 • grote slaapkamer met eiken vloer annex badkamer (dubbele wastafel, douche en vide)
 • slaapkamer met houten vloer en een vaste kast
 • gang met vaste kast
 • slaapkamer met eiken vloer en een kleedruimte
 • ruime badkamer (ligbad/douche, wandcloset, bidet, dubbele wastafel en mechanische afzuiging)

Vaste trap naar 2e verdieping:

 • zolder met CV ketels en een boiler.

Technische gegevens:
De villa is opgetrokken uit dubbelsteden metselwerk in vakwerk en gedekt met pannen op een houten dakbeschot.
De huidige eigenaar heeft het statige landhuis geheel intern gerenoveerd in de jaren 1992-1994.

De architecten van het Enschede bureau IAA hebben in opdracht van de huidige eigenaar eigentijdse aanpassingen met stijl en design aangebracht.
De plavuizen zijn allemaal vernieuwd en de keuken en badkamers zijn voorzien van vloerverwarming.
Er is thermopane beglazing/voorzetramen aanwezig en gedeeltelijk nog enkel glas.
Het landhuis heeft een kruipruimte en fraaie authentieke betimmeringen met karakteristieke details.
Het geheel wordt verwarmd door twee HR-combi CV ketels (bouwjaar omstreeks 2010) en is aangesloten op de gemeentelijke riolering.
Het landhuis is uitgerust met een alarminstallatie (zowel binnen als buiten).
De inhoud van de villa bedraagt circa 1700 m³.

Erf en bijgebouwen:

 • Berging/dubbele carport met aanbouw. De berging is opgetrokken uit hout op een stenen fundering en de carport van houten balken op poeren. Het geheel is gedekt met pannen op een houten dakbeschot. De verharding is uitgevoerd in klinkers. Achter de berging/carport is een aanbouw aanwezig met een gedeelte sierkippenhok.
  De afmetingen zijn:
  – berging 3 m x 7 m
  – carport 6 m x 6 m
  – aanbouw 4,5 m x 4,5 m
 • Houten varkenshokje met omheining. De afmeting bedraagt 2 m x 2,5 m.
 • Kas, gebouwd in 2010, op een stenen fundering met red cedar hout.
 • De kas is voorzien van verwarming en elektra. In de kas is een klinkervloer aanwezig en rondom de kas is ook een verharding aangebracht. De kas heeft een afmeting van 5 m x 4 m.
 • Berging met een open gedeelte, gebouwd in 1995, opgetrokken uit hout op een stenen fundering en gedekt met pannen op een houten dakbeschot. De berging is uitgerust met een werkplaats op een betonnen vloer.
 • Tevens is er een zolder met opslagruimte aanwezig, voorzien van een vaste trap en alarminstallatie. De afmeting bedraagt 9 m x 4 m.

Het (tuin)park:
Dit (tuin)park is een prachtig stuk natuur met houtwallen, bos, weilanden waar Schotse Hooglanders grazen en heerlijke rustige wandelpaden zijn aangelegd met een prachtige zwemvijver (voorzien van een ecologisch waterzuivering systeem) met terras en een houten badhuis met douche. Een mooie natuurlijke vijver omringd met rododendrons, berceau (wandelpad overhuifd door aan weerskanten staande hagen met een zitbank) en uiteraard mag een duiventil niet ontbreken op dit zeer fraai aangelegde landgoed.
Tenslotte treft u nog aan een rozentuin en een boomgaard om het totaal compleet te maken.

Rangschikking Natuurschoonwet 1928:
De huidige eigenaar heeft tot dit moment geen gebruik gemaakt van de Natuurschoonwet 1928. Dit landgoed komt hiervoor, indien u dit wenst in aanmerking. NSW 1928 biedt een aantal fiscale voorwaarden die wij tijdens onze persoonlijke ontmoeting graag met u doornemen. Zo is een vrijstelling van overdrachtsbelasting een onderdeel hiervan.

Bestemmingsplan:
Volgens het vigerende bestemmingsplan “Buitengebied Noordwest” van de gemeente Enschede heeft de villa de bestemming “Wonen”, de bossen de bestemming “Bos” en de weilanden de bestemming “Agrarisch met waarden – Agrarische functie met landschapswaarden”.
De bestemmingsplankaart met voorwaarden is toegevoegd aan de brochure welke u kunt downloaden vanaf www.hofrijck.nl onder aanbod koopwoningen.

Resumerend:
Karaktervol landhuis op een fraai (tuin)park met op korte afstand gelegen, scholen, sport (golfbaan het Rijk van Sybrook), winkelcentra, rijksweg A1 en Duitsland.

Kenmerken

Oldenzaalsestraat 700
7524 AG Enschede
Nederland
Type: Landhuis
Bouwjaar: 1910
Aantal slaapkamers: 4
Aantal kamers: 8
Perceelgrootte: 52625 m²
Woonoppervlakte: 325 m²
Inhoud: 1700 m³
Aanvaarding: In overleg

Locatie