Haaksbergen, Aaftinksweg 8

Haaksbergen, Aaftinksweg 8

€ 595.000,- k.k.

Landgoed Het Assink is een prachtig en eeuwenoud landgoed en ligt magnifiek in het buitengebied ten zuidwesten van Haaksbergen. Het landgoed is circa 60 hectare groot en op de meest centrale plek op het landgoed, met schitterende vergezichten over de landerijen, staat het Rijksmonumentale Erve Het Assink bestaande uit een volumineuze woonboerderij met enskamer (totale inhoud circa 1900 m³), aangebouwde stallingsruimte (voormalige veeschuur met een opp. van circa 180 m²), authentieke bakspieker welke is verbouwd tot gastenverblijf (inhoud circa 160 m³), bestraat erf met Bentheimerput en grasland rondom met fruitgaard en solitaire bomen (platanen, grote eik, kastanje, walnoot, douglas en zeer oude taxussen) op een kavel van 1.14.41 hectare.
De vraagprijs van de opstallen bedraagt € 195.000,- k.k. en de (onder)grond zal in erfpacht worden uitgegeven. De fiscaal aftrekbare canon bedraagt € 12.000,- per jaar. Om Erve Het Assink in de juiste prijsklasse op internet te kunnen tonen is de grondcomponent (een bedrag van € 400.000,-) opgenomen in de vraagprijs van € 595.000,- k.k. Uiteraard wordt de grondcomponent in mindering gebracht op de vraagprijs van € 595.000,- k.k.
Erve Het Assink is gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928 en dat biedt verschillende fiscale voordelen waaronder vrijstelling van overdrachtsbelasting, een verlaagde WOZ aanslag en verlaging van waterschapslasten. Ook zijn er fiscale voordelen ten aanzien van erf- en schenkbelasting.
Het restaureren/verbouwen van de woonboerderij met enskamer is een project. Dit project kan door één partij worden gedaan maar kan ook door twee partijen worden gedaan gezien de mogelijkheden van het bestemmingsplan waarbij twee wooneenheden aan Erve Het Assink zijn toegekend. Ook de aangebouwde stallingsruimte kan voor woondoeleinden verbouwd gaan worden.
De omschrijving van het Rijksmonument is de volgende: ‘Het Assink.’ BOERDERIJ onder zadeldak, gedekt met pannen. Houten topgevel in achtergevel onderschoer. In gevels restanten vakwerk. Voorgevel met twee 24-ruitsramen met halve luiken, voordeur met 12-ruits bovenlicht. Tegenover de boerderij een bakspieker met houten topgevels.

Indeling woonboerderij met enskamer:
Begane grond:

 • entree/gang met meterkast en trapopgang naar verdieping
 • keuken met plavuizenvloer en aanrechtblokje voorzien van inductiekookplaat, oven en afzuigkap
 • slaapkamer
 • toiletruimte met toilet en wastafel
 • badkamer met doucheruimte, wastafel en wasmachineaansluiting
 • slaapkamer
 • woonkamer met plavuizenvloer, schouw met rookkanaal en vaste kast rechts naast de schouw, bedstede, vitrinekast, klokkast, toegang tot opslagkamer, gewelfde kelder en vaste kasten links en rechts naast de gewelfde kelder
 • grote deel met houten deuren

Verdieping:

 • overloop
 • werk-/slaapkamer

Indeling bakspieker (gastenverblijf):
Begane grond:

 • woonkamer met schouw en open houten trap naar verdieping
 • open keuken met aanrechtblok voorzien van inbouwapparatuur: 5-pits gasstel, oven, koelkast en afzuigkap
 • ketelruimte

Verdieping:

 • slaapkamer

Technische gegevens:
De woonboerderij met enskamer is oorspronkelijk gebouwd in 1808 en is in 1901 verbouwd. Opgetrokken uit steensmuren met gebinten als dragers van de constructie en de sporenkap is gedekt met keramische dakpannen. In een veel latere fase zijn aan de binnenkant van de woonboerderij op de begane grond spouwmuren aangebracht en is de onbeschoten kap aan de binnenkant voorzien van een folie.
De houten kozijnen, deuren en ramen zijn nagenoeg geheel voorzien van isolerende en inbraakwerende beglazing. Radiatoren in de verblijfsruimtes zorgen voor de centrale verwarming van de verblijfsruimtes, aangestuurd via een Nefit Topline combi-ketel welke tevens zorgt voor de warmwatervoorziening. De grote deel heeft een betonvloer met kruipruimte en een eigen groepenkastje.
De woonboerderij met enskamer heeft gas-, elektra- en wateraansluitingen alsmede een aansluiting op het gemeentelijke rioleringsnetwerk. Glasvezelkabel is recent aangebracht tot aan/bij de voordeur.

De aangebouwde stallingsruimte is opgetrokken uit steensmuren met stalen spanten als dragers van de constructie en de beschoten (isolatieplaten) kap is gedekt met keramische dakpannen. Ook de aangebouwde stallingsruimte is in een veel latere fase aan de binnenkant voorzien van spouwmuren.

De bakspieker (gastenverblijf) is opgetrokken uit steensmetselwerk en de kap is gedekt met keramische dakpannen. De bakspieker heeft dezelfde nutsvoorzieningen als de woonboerderij met enskamer (glasvezelkabel uitgezonderd) en heeft een eigen CR Remeha (bouwjaar 2017) combi-ketel.

Bestemming:
De kavel heeft volgens het vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1 de enkelbestemming wonen (maximaal twee wooneenheden) met bouwvlak en agrarisch met waarden – natuur en landschap. De kavel heeft de dubbelbestemming waarde – hoge archeologische verwachting.
De gebiedsaanduidingen zijn luchtvaartverkeerzone en reconstructiewetzone – extensiveringsgebied.
De bestemmingsplankaart met voorschriften is toegevoegd aan de verkoopbrochure.

Kenmerken

Aaftinksweg 8
7481 VV Haaksbergen
Nederland
Type:Woonboerderij
Bouwjaar:1808
Aantal slaapkamers:3
Aantal kamers:5
Perceelgrootte:11441 m²
Woonoppervlakte:174 m²
Inhoud:1900 m³
Aanvaarding:kan op korte termijn

Locatie