Zenderen, Bruggemansweg 2

Zenderen, Bruggemansweg 2

€ 375.000,- k.k.

Landgoed Weleveld is één van de oudste landgoederen van Twente. Het ligt in de gemeente Borne tussen Zenderen en Hertme, niet ver van Almelo, Hengelo en Oldenzaal.
Het landgoed is circa 150 hectare groot en is als onderdeel van de Groene Poort bekend om de prachtige typische Twentse natuur waar veel recreanten komen om te wandelen of te fietsen. Golfen kan ook op de niet alledaagse golfbaan Weleveld Golf, een uitdagende 9-holes golfbaan met de NGF-A status.
Het doel van het landgoed is het behoud van de hoogwaardige natuur en landbouw en het zichtbaar maken van het rijke verleden dat in ieder geval teruggaat tot 1244.

Op een schitterende en absolute stilteplek op het landgoed, grenzend aan de Bornsche Beek, wordt de karakteristieke ex-boerderij Bruggeman aangeboden. Het hoofdgebouw, dat uit 1917 dateert, is van de hand van de bekende Hilversumse architect Johan W. Hanrath, die ook de Bellinckhof in Almelo ontwierp. Al eeuwen staat op deze plaats een gebouw Bruggeman geheten, zie de gebruikskaart van Weleveld van Schukking uit 1821.

Het gebouw van 12,70 bij 21,09 meter dat nu wordt aangeboden heeft een volumineuze inhoud van 1467 m³ alsmede een originele schöppe (opp. 172 m²), erf, tuin en grasland op een kavel van circa 6266 m². De ex-boerderij, bestaande uit een voorhuis (het woongedeelte) en een achterhuis (de voormalige deel welke ook voor bewoning geschikt kan worden gemaakt), is degelijk gebouwd maar behoeft onderhoud en is van binnen gedateerd.
Naast de houten schöppe staat een aanbouw, de voormalige werkplaats (met veranda), die de koper dient te laten verwijderen. Daarna dient de schöppe door de koper in ere te worden hersteld.

De vraagprijs van de opstallen bedraagt € 375.000,- k.k. en de (onder)grond zal in erfpacht worden uitgegeven op basis van de op het landgoed gebruikelijke erfpachtvoorwaarden.
De fiscaal aftrekbare canon bedraagt € 15.000,- per jaar.

LET OP: banken financieren wel erfpacht maar in dit geval pas als de agrarische bestemming van de boerderij is gewijzigd in een woonbestemming.
De bestemmingsplanprocedure (waarbij de schuur ten zuiden van de boerderij ook een woonbestemming krijgt) gaat nog een tijd duren dus alleen kandidaten die de middelen hebben om deze aankoop te kunnen bekostigen of kandidaten die een familiehypotheek kunnen regelen komen in aanmerking om de boerderij te gaan bezichtigen.

Bruggeman is geheel gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928 waardoor fiscale voordelen worden verkregen waaronder vrijstelling van overdrachtsbelasting, een verlaagde WOZ aanslag en verlaging van waterschapslasten. Daarnaast zijn er fiscale voordelen ten aanzien van erf- en schenkbelasting. Bureau Takkenkamp te Enschede zal de herrangschikking verzorgen, de kosten bedragen € 2000,- exclusief BTW.

De uitgifte in erfpacht is onder voorbehoud van gunning door de grondeigenaar.

Indeling voorhuis boerderij:
Begane grond:

 • zijentree/hal met ketelruimte, toiletruimte met toilet en wastafel en trapopgang naar verdieping
 • dichte keuken met hoekaanrechtblok voorzien van inbouwapparatuur: 4-pits gasstel, oven koelkast en afzuigkap
 • woonkamer met tuindeur, schouw, servieskasten en vaste kast
 • 2e keuken met trap-/meterkast, vaste kasten en aanrechtblok voorzien van 5-pits gasstel, oven en schouw met afzuigkap
 • slaapkamer
 • hal met toegang tot kelder
 • opkamer
 • slaapkamer met vaste kasten
 • hal met buitendeur
 • wasruimte
 • doucheruimte met wastafel
 • separate toiletruimte

Verdieping:

 • overloop
 • slaapkamer met vaste kasten
 • badkamer met ligbad, doucheruimte, wandcloset, wastafel en wasmachineaansluiting op hoogte
 • werk-/slaapkamer met vaste kast
 • slaapkamer met vaste kasten
 • geïsoleerde bergzolder

Indeling achterhuis boerderij:

 • voormalige deel met inpandige berging, hildes en toegang tot grote zolderruimte

Technische gegevens:
De boerderij is traditioneel gebouwd in 1917, opgetrokken uit steensmetselwerk met houten topgevels en met gebinten als dragers van de constructie. De beschoten (voorhuis) kap is gedekt met keramische dakpannen. Houten kozijnen, ramen en deuren welke geheel zijn voorzien van enkele beglazing. Radiatoren zorgen voor de centrale verwarming van de boerderij, aangestuurd via een Nefit combi-ketel welke tevens zorgt voor de warmwatervoorziening van de boerderij. Ook is er een aparte boiler voor de warmwatervoorziening van de boerderij.
De boerderij is aangesloten op alle nutsvoorzieningen: gas, elektra, water, riolering en glasvezelkabel.

De schöppe is opgetrokken van hout met gebinten als dragers van de constructie en de kap is gedekt met keramische Oude Holle dakpannen.

Kenmerken

Bruggemansweg 2
7625 RJ Zenderen
Nederland
Type: Woonboerderij
Bouwjaar: 1917
Aantal slaapkamers: 5
Aantal kamers: 7
Perceelgrootte: 6266 m²
Woonoppervlakte: 203 m²
Inhoud: 1467 m³
Aanvaarding: kan op korte termijn

Video

Locatie