Erve Odinc: historische buitenplaats met idyllische tuin

Markelo, Seinenweg 2

Prijs op aanvraag

“Buitenplaats Erve Odinc” is een oase van groen, gelegen in de buurtschap Elsen nabij natuurgebied De Borkeld. Het bestaat uit een Rijksmonumentale woonboerderij (inhoud 2790 m³, woonoppervlakte 651 m²), met gerestaureerde schaapskooi (opp. 102 m²), kas/oranjerie, te herbouwen dwarsritschuur met woonbestemming en bakhuisje, schitterende tuin met negen tuinkamers, het geheel op een kavel van 10.030 m². Niet alleen de karakteristieke en volumineuze woonboerderij is Rijksmonument maar ook het erf als “ensemble” en de gebouwen afzonderlijk. De beuk bij de schaapskooi, de drie linden voor de gevel op het erf en de taxus bij het Endshoes staan op de nationale bomen-monumentenlijst.
Het erf werd het eerst genoemd in een lijst van de Utrechtse bisschoppelijke leenmannen in het Oversticht, opgemaakt in 1381. Het oudste gebouw dateert van 1777, uitgebouwd in 1840, 1867 en 1903 en vanaf 1980 verbouwd en gerestaureerd tot sfeervolle woonboerderij en verscheidene nevenruimten. Zo zijn inpandig twee lodges gerealiseerd voor B&B c.q self-catering doeleinden, maar deze lodges kunnen ook (geheel of gedeeltelijk) perfect dienen of gebruikt gaan worden als gastenverblijf, voor een inwoonsituatie en/of voor een aan huis verbonden beroep (kantoor-, praktijk- of studioruimte).
Er zijn twee woonbestemmingen (de woonboerderij en de te herbouwen/restaureren dwarsritschuur waarvoor tekeningen en subsidie beschikbaar zijn), ieder met een eigen bouwvlak. Dat betekent dat het gesplitst verkocht/gekocht kan worden. Dat kan ideaal zijn voor kandidaten die het gescheiden maar toch samen met ouders, kinderen of vrienden willen gaan (herbouwen en) bewonen.

Resumerend: een unieke kans om eigenaar te worden van cultureel erfgoed (en een echt levenswerk) in optima forma met legio mogelijkheden!

Indeling woonboerderij:
Begane grond:
zij(noord)entree

 • hal met toegang tot provisie-/wijnkelder
 • centrale leefruimte met estrikkenvloer, grote schouw met open haard, vier vaste kasten, servieskast, open houten trap naar de 1e verdieping en toegang tot berging(en)
 • monumentale eetkamer met terrasdeur, toegang tot opkamer en schouw met fornuis
  keuken voorzien van inbouwapparatuur: 5-pits gasfornuis, vaatwasser, koelkast en afzuigkap
 • riante woonkamer met openslaande terrasdeuren, massief eiken plankenvloer, schouw met houtkachel en toegang tot gescheiden bibliotheek studeerkamer met (boeken)kastenwanden
 • werkkamer met openslaande terrasdeuren en schouw met houtkachel, massief eiken plankenvloer

terrasentree(zuid)

 • gangen met garderobe en toiletruimte voorzien van toilet en wastafel
  portaal/hal
 • slaapkamer met vijf vaste kasten, badkamer met ligbad, douchecabine, toilet en wastafelmeubel met twee wasbakken

voor(west)entree/hal (erfkant)

 • centrale hal
 • woonkamer met plankenvloer en keukenblok voorzien van terrazoblad en apparatuur: 5-pits fornuis, vaatwasser en afzuigkap
 • twee slaapkamers met terrasdeur
 • badkamer met doucheruimte, wandcloset, wastafel en designradiator
 • grote deel met ingang aan erfzijde(west), hildes, houten deuren, vloer van oude waaltjes, uitstortgootsteen, aansluitingen wasmachine/droger en toegang tot twee bergingen

zij(noord)entree

 • met houten trap naar 1e verdieping
 • woonkamer/keuken met vaste kasten en vaatwasser

1e verdieping:

 • halverwege: entresol/speelhoek met antieke balustrade; hele 1e verdieping oude massief houten plankenvloeren rondom een vide (6 meter hoog)
 • badkamer met ligbad, douchecabine, toilet en twee wasmeubels
 • ouderslaapkamer met zes vaste kasten
 • ruime studeer-/werkkamer met zes vaste kasten en trap naar 2e verdieping

2e verdieping:

 • slaapkamer met massief houten oude vloer
 • badkamer met bidet, wandcloset en wastafel
 • ketelruimte, zolderruimte met vaste kasten

1e verdieping (vervolg):

 • gang/hal
 • overloop/galerij met antieke ballustraden met toegang tot loggia
 • slaapkamer met toegang tot loggia
 • slaapkamer met drie vaste kasten
 • badkamer met ligbad, douchecabine, wandcloset, wastafel en toegang tot als sauna voorbereide wasruimte
 • overloop

Technische gegevens:
De woonboerderij is opgetrokken uit steensmetselwerk met gebinten als dragers van de constructie. In 1980 zijn in het oorspronkelijke woongedeelte (met uitzondering van de monumentale keuken) en in het toen ingerichte “slaaphuis” klampmuren aan de binnenzijde aangebracht met glaswolisolatie in de toen ontstane spouw. De beschoten daken zijn gedekt met riet en keramische dakpannen. Houten kozijnen, deuren en ramen welke zijn voorzien van enkele beglazing. Het tussendak en de kozijnen zijn geheel vernieuwd cq gerestaureerd in 2018/2019. Het buitenschilderwerk is ook geheel vernieuwd in 2018/2019. Een inspectierapport van Monumentenwacht kan u op verzoek worden gemaild.
Radiatoren zorgen voor de centrale verwarming van de woonboerderij, aangestuurd via twee Nefit HR ketels (bouwjaar 2019) met aan één daarvan een gekoppelde (240 liter) boiler voor de warmwatervoorziening van een gedeelte van de woonboerderij. De 2e ketel is voorzien van een ingebouwde boiler voor de warmwatervoorziening in een ander gedeelte.

De redengevende omschrijving van de woonboerderij als Rijksmonument is de volgende:

BOERDERIJ met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd. Het dak is boven de eindgevels afgewolfd (met uitzondering van de bovenkamer) en heeft twee dakkapellen. Het woonhuisgedeelte (O) heeft een entree met bovenlicht. Links daarvan bevinden zich twee vierruits vensters met luiken.
Rechts van de deur een soortgelijk venster. De bovenkamer heeft twee vensters in de geveltop, schouderstukken en vlechtingen langs de geveleinden. In de noordelijke zijgevel van de bovenkamer bevindt zich een deur, geflankeerd door twee vensters. In de noordelijke zijgevel van de boerderij zijn twee vensters met roedenverdeling en luiken, een kelderraampje en een deur geplaatst. Daarnaast bevindt zich het stalgedeelte met drie staldeuren en vier stalramen.

De zuidelijke gevel van de boerderij bestaat uit een terugliggend deel waarin vier door roeden verdeelde vensters zijn geplaatst. Het uitspringende deel van de vroegere schuur heeft een dubbele deur met een roedenverdeling en aan weerszijden een kleiner venster.

De baander met onderschoer, voorzien van aanzet- en sluitstenen, bevindt zich in de achtergevel van de boerderij (W). Aan weerszijden van de deuren zijn twee gietijzeren stalramen geplaatst onder een rondboog met sluitsteen. De deuren links en rechts in de gevel staan eveneens onder een rondboog met aanzet- en sluitstenen. Naast de rechter deur een rechtgesloten vierruits stalraam.

De schuur die aan de boerderij is vastgebouwd had aan deze zijde een baander onder een segmentboog met aanzet- en sluitsteen. De deuren zijn nu vervangen door glas. Aan weerszijden van de vroegere baander halfronde gietijzeren stalramen. Er is onder meer een betegelde keuken aanwezig.

De gerestaureerde schaapskooi is opgetrokken van steen en de kap is gedekt met riet. De schaapskooi heeft houten deuren en biedt stallingsruimte voor tenminste zes auto’s.

De kas/oranjerie is opgetrokken van steen en glas en de kap is gedekt met keramische dakpannen. De aanbouw is van hout.

De kippenschuur is opgetrokken van hout op een stenen voet en de kap is gedekt met keramische dakpannen.

Het bakstenen bakhuisje heeft een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de noordzijde bevindt zich een deur met daarnaast een negenruits venster. De oostgevel wordt afgesloten door windveren en een houten beschot. In de geveltop is een klein venster geplaatst.

De internationaal bekende tuin, ontworpen en aangelegd in 1979/1980, heeft een computergestuurde beregeningsinstallatie, welke wordt gevoed met water uit eigen bron. Er zijn in totaal zes groepen.

Nutsvoorzieningen:
De woonboerderij is aangesloten op alle nutsvoorzieningen: gas, elektra, water, drukriolering en glasvezelkabel.

Bestemming:
Het gehele perceel (uitgezonderd het gedeelte van de dwarsritschuur) heeft volgens het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Hof van Twente, Veegplan 2020 de enkelbestemming wonen met bouwvlak. Het gedeelte van de dwarsritschuur heeft de enkelbestemming wonen met bouwvlak en de functieaanduidingen specifieke vorm van wonen – voorwaardelijke verplichting 64 met bijlage 43 (het erf(her)inrichtingsplan en specifieke vorm van wonen – vab 1. Het gehele perceel (het gedeelte van de dwarsritschuur inbegrepen) heeft de dubbelbestemming waarde – archeologische verwachting 1. De bestemmingsplankaart met voorschriften is toegevoegd aan de verkoopbrochure.

Kenmerken

Seinenweg 2
7475 TA Markelo
Nederland
Type: Woonboerderij
Bouwjaar: 1777
Aantal slaapkamers: 6
Aantal kamers: 13
Perceelgrootte: 10030 m²
Woonoppervlakte: 651 m²
Inhoud: 2790 m³
Aanvaarding: in overleg

Locatie