Schalkhaar, Raalterweg 12

Schalkhaar, Raalterweg 12

€ 625.000,- k.k.

Landgoed Frieswijk is prachtig gelegen ten noorden van het dorp Schalkhaar in de gemeente Deventer en beslaat een oppervlakte van circa 185 hectare. Het is onderdeel van een grote landgoederenzone ten noorden en ten oosten van Deventer, Schalkhaar en Diepenveen.
“Natuurgrond en landbouwgrond gaan hier evenwichtig en afwisselend samen, gedragen door een rijke historie. Een mengeling van Franse en Engelse landschapsstijlen. Rechte lijnen en ronde vormen met prachtige zichtlijnen. Koeien in de wei en graan op het land.
Met oude lanen, boomgroepen en solitaire bomen, met rabatten in het soms drassige bos.
Er is een waterwingebied met schoon, helder water waar de ijsvogel op af komt. Alles bij elkaar heeft het een grote cultuur-historische waarde.”
Het landgoed wordt beheerd door de Stichting Landgoed Frieswijk en de tot het landgoed behorende opstallen zijn te herkennen aan de blauw-witte luiken.

Op misschien wel het mooiste plekje van het landgoed staat de karakteristieke en volumineuze woonboerderij ‘Érve Nieuw Bouwhuis’ met fraaie kantoor-/praktijkruimte, inpandige garage, grote voormalige deel, tuin (nagenoeg) rondom met schitterende uitzichten over de landerijen op een kavel van circa 2542 m².
Naast schitterend wonen, met slapen en baden op de begane grond, leent de goed onderhouden woonboerderij zich uitstekend voor kleinschalige beroepen- en bedrijven-aan-huis.

Ten oosten van de woonboerderij zal eerdaags de voormalige agrarische bebouwing worden gesloopt en verwijderd. De huidige bewoonster van de woonboerderij gaat op die plek een vrijstaande woning bouwen met een vrijstaand bijgebouw. Het erfinrichtingsplan alsmede het landschapsplan voor het gehele erf zijn toegevoegd aan de verkoopbrochure.

De grond van de woonboerderij zal in erfpacht worden uitgegeven. Dat betekent dat de opstallen kunnen worden gekocht en dat u daarnaast een jaarlijkse canon betaalt voor het gebruik van de grond. De aanvangscanon bedraagt € 15.000,- per jaar en is fiscaal aftrekbaar. De uitgifte in erfpacht is onder voorbehoud van gunning door de grondeigenaar.

De mogelijkheid bestaat om de woonboerderij te laten rangschikken onder de Natuurschoonwet 1928 waardoor fiscale voordelen worden verkregen waaronder vrijstelling van overdrachtsbelasting, een verlaagde WOZ aanslag en verlaging van waterschapslasten.
Daarnaast zijn er fiscale voordelen ten aanzien van erf- en schenkbelasting.
Het Rentmeestershuis B.V. te Dalfsen kan/gaat de rangschikking verzorgen en de kosten bedragen € 1500,- exclusief BTW.

Indeling woonboerderij:
Begane grond:

 • fraaie kantoor-/praktijkruimte voorzien van aanrechtblokje met granieten blad
 • inpandige garage met automatische roldeur
 • hal met toiletruimte voorzien van wandcloset en wastafel
 • bijkeuken met wastafelmeubel en wasmachineaansluiting op hoogte
 • dichte keuken met servieskast en hoekaanrechtblok voorzien van inbouwapparatuur: inductiekookplaat, oven/magnetron, vaatwasser, koelkast en afzuigkap
 • woon-/eetkamer met plankenvloer, vaste kast en schouw voorzien van gashaard
 • hal/gang met trapopgang naar verdieping, trapafgang naar kelder en toiletruimte voorzien van wandcloset en wastafel
 • werk-/bergkamer
 • badkamer met ligbad, doucheruimte en wastafel
 • sfeervolle woonkamer met plankenvloer en schouw voorzien van gashaard
 • grote slaapkamer

Verdieping:

 • overloop met kastenwand
 • drie slaapkamers waarvan één slaapkamer met vijf vaste kasten
 • zolderbergingen

Technische gegevens:
De woonboerderij is traditioneel gebouwd in 1906, opgetrokken uit steensmetselwerk met gebinten als dragers van de constructie en de daken zijn gedekt met riet (waaronder een asbestcementplaten dakbeschot) en keramische dakpannen. In latere fases is het woongedeelte intern verbouwd en zijn voorzetwanden geplaatst met isolatie (behoudens de inpandige garage). De vloeren zijn ook geïsoleerd en nagenoeg overal zijn kunststof kozijnen en ramen (draai/kiep systeem) aangebracht welke zijn voorzien van isolerende beglazing.
Naast vloerverwarming in de kantoor-/praktijkruimte, de keuken, de badkamer en een toiletruimte zijn er radiatoren welke zorgen voor de centrale verwarming van de woonboerderij, aangestuurd via een Intergas combi-ketel (bouwjaar 2021 welke tevens zorgt voor de warmwatervoorziening van de woonboerderij.
De woonboerderij heeft gas-, elektra- en wateraansluitingen alsmede glasvezelkabel. De riolering gaat nog via een mestkelder maar na het slopen van de voormalige agrarische bebouwing kan de woonboerderij worden aangesloten op de riolering.

Bestemming:
Het perceel heeft volgens het vastgestelde bestemmingsplan Raalterweg 12 van de gemeente Deventer de enkelbestemming wonen met bouwvlak en de dubbelbestemming waarde – archeologie 3. De bouwaanduiding van de woonboerderij is karakteristiek.
De gebiedsaanduiding is reconstructiewetzone – verwevingsgebied.
De bestemmingsplankaart met voorschriften is toegevoegd aan de verkoopbrochure.

 

Kenmerken

Raalterweg 12
7433 RA Schalkhaar
Nederland
Type: Woonboerderij
Bouwjaar: 1906
Aantal slaapkamers: 4
Aantal kamers: 8
Perceelgrootte: 2542 m²
Woonoppervlakte: 253 m²
Inhoud: 2765 m³
Aanvaarding: in overleg

Video

Locatie